T K

CMS Jant ve Makina Sanayii - LABORATUVAR TEST TAKİP PORTALI (LAB IT)

Proje İçeriği

Projenin Amacı CMS Grubu Kalite Departmanın, üretilen jantların Malzeme, Mekanik ve Boya testi sonuçlarını ortak bir sisteme girmesini sağlaması, tüm test sonuçlarından birleştirilmiş müşteri raporlarının yazılması, performans takibinin yapılmasını sağlamaktır. Projenin teknik detaylarına it bilgiler paylaşılan dökümanlarda bulunmaktadır. Projenin Kapsamı Malzeme, Mekanik ve Boya testlerinin takibi için kullanılacak olan LAB-IT portalının geliştirilmesi. Projenin iyileştirdiği yönler Eski işleyişte jant testleri hard-copy dokümanlarda ve test operatörlerinin bilgisayarlarındaki excel dosyalarında takip edilmekte idi. Bu testlerin diğer testlerin diğer testlere göre görece olarak sürelerin daha uzun olması iş takibini zorlaştırmakta idi. Projeden beklenti ise Mekanik, Malzeme ve Boya testlerini dijital bir portala entegre ederek, test sonuçlarının kolay erişilebilir olmasını sağlamak, veri ve zaman kaybı riskinin önüne geçmek, ve istenildiği zaman aynı format ile test sonucu raporları ve çıktılarına ulaşmak ve bu sayede müşteri de talep gerçekleştiriliyor olması sağlandı.


Projenin Amacı

kbozkurt@cms.com.tr


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Kurum içindeki işleyişi iyileştirmek aynı zamanda tüm verilerin ortak bir platformdan erişilmesini sağlayarak yeni bir hizmet halinde sunulmuştur.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Predictive analiz yapması planlanan ayrı bir big data projesi için gerekli altyapının oluşturulması bu proje ile sağlanmıştır.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Projenin tüm fazlarında üst yönetim desteği eksiksiz olarak sağlanmıştır. Proje vizyonu doğru verilerek gelecek kapsamların önünün doğru şekilde açılması sağlanmıştır.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Kalite bölümü altında faaliyet gösteren laboratuvar bölümü için fayda sağlanmıştır. Aynı zamanda üretim ayağındaki predictive analizler için temel endüstri mühendisliği bölümüne temel sağlanmıştır.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Henüz çıkan sonuçlar matematiksel olarak analiz edilmemiştir. Ancak veri girişi veriye ulaşma ve raporlama süreçlerinde ciddi bir iş gücü tasarrufu sağlanmıştır. Testlerin tek bir portal üzerinden ulaşılabilmesi sayesinde müşteri ayağında da memnuniyetin arttırılması sağlanmıştır.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

IT ekibinden 1 proje yöneticisi, 3 web uzmanı yazılım geliştirici aktif görev almıştır. Labarotuvar tarafından 1 iş süreci lideri, 2 de laboratuvar mühendisi, 2 laboratuvar uzmanı proje içerisinde görev almıştır. Toplamda 9 kişilik bir ekip tarafından proje tamamlanmıştır.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Herhangi bir dış kaynak desteği alınmamıştır. Proje tamamen CMS Jant ve Makina Sanayii iç kaynakları ile gerçekleştirilmiştir.